Driving School Tsamis | Σχολή οδηγών Τσάμης

Δίπλωμα Οδήγησης Συρόμενου (Κατηγορία Γ'+Ε')

Σε τι ηλικία μπορώ να ξεκινήσω για δίπλωμα συρόμενου…;

Επαγγελματικό δίπλωμα Συρόμενου:

Το επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης νταλίκας μπορείτε να το αποκτήσετε εφόσον έχετε κλείσει το 18º έτος της ηλικίας σας. Βέβαια για να αποκτήσετε κατευθείαν την CE κατηγορία (όπου θα πρέπει να έχετε κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας σας) και όχι την C1E κατηγορία θα πρέπει να έχετε αποκτήσει μαζί με την κατηγορία C και το Αρχικό ΠΕΙ εμπορευμάτων .

Τι είδους συρόμενο μπορώ να οδηγήσω με το δίπλωμα που θα πάρω..;

Ανάλογα την ηλικία σου και την κατηγορία που επέλεξες θα οδηγάς:

Με την κατηγορία C1Ε έχετε δικαίωμα να οδηγείτε:

  • σύνολα οχημάτων που αποτελούνται από έλκον όχημα της κατηγορίας C1 και από ρυμουλκούμενο ή ημιρυμουλκούμενο, με μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα άνω των 750 kg, εφόσον η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του συνόλου δεν υπερβαίνει τα 12.000 kg, και
  • σύνολα οχημάτων που αποτελούνται από έλκον όχημα της κατηγορίας Β και από ρυμουλκούμενο ή ημιρυμουλκούμενο όχημα με μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα άνω των 3.500 kg, εφόσον η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του συνόλου δεν υπερβαίνει τα 12.000 kg

Με την κατηγορία CE μπορείτε να οδηγείτε όλα τα σύνολα συζευγμένων οχημάτων (επικαθήμενα ή συρόμενα) που αποτελούνται από έλκον όχημα, το οποίο υπάγεται στην κατηγορία C και από ρυμουλκούμενο ή ημιρυμουλκούμενο, του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 750 kg.

Μπορώ να ξεκινήσω αμέσως μαθήματα οδήγησης…;

Για να ξεκινήσεις, μαθήματα θεωρητικά & πρακτικά, πρέπει πρώτα να εκδοθεί το Δελτίο Εκπαίδευσης & Εξέτασης (ΔΕΕ).

Σε σειρά λοιπόν θα πρέπει να :

Υποχρεωτικά Θεωρητικά Μαθήματα:
Υποχρεωτικά Πρακτικά Μαθήματα:8 (Κατηγορία Γ & Κατηγορία Ε)

Αρμόδια Υπηρεσία:

Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας
του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου.

Διάρκεια έκδοσης της πράξης:

 Εξαρτάται από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε.

Διάρκεια ισχύος:

Χρειάζεται ανανέωση κάθε 5 χρόνια.

  • Να έχει την κανονική του διαμονή στην Ελλάδα.
  • Να μην κατέχει άλλη άδεια οδήγησης, ίδιας κατηγορίας, ελληνική ή κράτους-μέλους της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων των κρατών Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν).
  • Να είναι κάτοχος ισχύουσας άδειας οδήγησης κατηγορίας Γ΄ τουλάχιστον.
  • Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του για άδεια οδήγησης οχημάτων με ανώτατο επιτρεπόμενο βάρος κατώτερο ή ίσο με 7,5 τόνους ή το 21ο έτος της ηλικίας του για άδεια οδήγησης οχημάτων οποιουδήποτε βάρους.’Αδεια οδήγησης κατηγορίας Γ΄+Ε΄, για οχήματα οποιουδήποτε βάρους, χορηγείται και σε πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον κατέχουν πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης οδηγού οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων, το οποίο έχει εκδοθεί από κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή από τα κράτη Νορβηγία, Ισλανδία ή Λιχτενστάιν.
  • Να επιτύχει σε πρακτική εξέταση, μετά από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση
  • Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση. (Κωδικός Εντύπου: A4).
  • Αίτηση εκτύπωσης της άδειας οδήγησης.
  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (Αν από τα έγγραφα αυτά δεν προκύπτει η ηλικία του ενδιαφερόμενου, τότε κατατίθεται υποχρεωτικά και οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο στοιχείο, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, πιστοποιητικό γέννησης κλπ., από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του).
  • Φωτοαντίγραφο ισχύουσας άδειας διαμονής ή παραμονής ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου, αν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι έλληνας υπήκοος, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί τουλάχιστον 185 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης ή 95 ημέρες αν ο ενδιαφερόμενος είναι υπήκοος κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή των κρατών Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν, και να εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και την ημέρα παραλαβής της ελληνικής άδειας οδήγησης.
  • Τρεις πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες διαβατηρίου.
  • Φωτοαντίγραφο κατεχόμενης άδειας οδήγησης και επίδειξη του πρωτοτύπου
  • Η αίτηση υποβάλλεται στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου.
  • Σε περίπτωση επέκτασης ισχύουσας άδειας οδήγησης στην κατηγορία Δ’ + Ε΄, χορηγείται νέο έντυπο ταυτάριθμο με το προηγούμενο, το οποίο κατατίθεται υποχρεωτικά για να ακυρωθεί.
  • Η κατοχή άδειας οδήγησης Δ΄ κατηγορίας για ακτίνα μέχρι 50 χλμ. συνεπάγεται κατηγορία Δ΄+Ε΄ για ακτίνα μέχρι 50 χλμ. μόνο, ενώ η κατοχή άδειας οδήγησης Δ΄ κατηγορίας για απεριόριστες διαδρομές συνεπάγεται κατηγορία Δ΄+Ε΄ για απεριόριστες διαδρομές.
  • Η χορήγηση άδειας οδήγησης κατηγορίας Δ΄+ Ε΄ γίνεται χωρίς θεωρητική και πρακτική εξέταση, αν ο ενδιαφερόμενος είναι ήδη κάτοχος ισχύουσας άδειας οδήγησης των κατηγοριών Γ΄+ Ε΄ και Δ΄ (αθροιστικά).
  • Ο κάτοχος ισχύουσας άδειας οδήγησης κατηγορίας Δ΄+ Ε΄ μπορεί να οδηγεί και οχήματα της κατηγορίας Β’ + Ε’ .
  • Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος κατέχει και άλλη άδεια οδήγησης, ελληνικής ή κράτους μέλους της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν), αυτή κατατίθεται υποχρεωτικά, προκειμένου να του χορηγηθεί άλλη, στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι κατηγορίες και υποκατηγορίες που δικαιούται.