Driving School Tsamis | Σχολή οδηγών Τσάμης

Οι νέες κατηγορίες των αδειών οδήγησης που θα ισχύουν από 19/01/2013.

Κατηγορία ΑΜ: Μοτοποδήλατα και ελαφρά τετράκυκλα: Δικαίωμα οδήγησης για δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα, με μέγιστη, εκ κατασκευής, ταχύτητα 45 km/h, και κινητήρα κυβισμού μέχρι και 50 cm3. Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτησή του είναι το 16ο έτος και ισχύει για 15 έτη. 
Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα:  21 θεωρητικά ΚΟΚ (αν δεν έχεις άλλο δίπλωμα),  10 θεωρητικά ΜΟΤΟ και  14 πρακτικά ΜΟΤΟ .

Κατηγορία A1:    Δικαίωμα οδήγησης για μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3, μέγιστης ισχύος 11 kW (14,75 hp)   και λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,1 kW/kg, και  Μηχανοκίνητα τρίκυκλα, των οποίων η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 15 kW (20,12 hp) | (1kw = 1,36 hp). Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτησή του είναι το 18ο έτος και ισχύει για 15 έτη. 
Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα:  21 θεωρητικά ΚΟΚ (αν δεν έχεις άλλο δίπλωμα),  10 θεωρητικά ΜΟΤΟ και  14 πρακτικά ΜΟΤΟ.
Κατηγορία Α2: Δικαίωμα οδήγησης για: Μοτοσικλέτες μέγιστης ισχύος 35 kW (46,94 hp) και με μέγιστο λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW/kg, που δεν προέρχονται από διασκευή άλλης μοτοσικλέτας, ισχύος μεγαλύτερης του διπλάσιου της ισχύος της διασκευασθείσας μοτοσικλέτας. Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτησή του είναι το 20ο έτος και ισχύει για 15 έτη.  
Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα:  21 θεωρητικά ΚΟΚ (αν δεν έχεις άλλο δίπλωμα),  10 θεωρητικά ΜΟΤΟ και  14 πρακτικά ΜΟΤΟ.                                                                                   
Κατηγορία Α:  Δικαίωμα οδήγησης για: Μοτοσικλέτα οποιασδήποτε ισχύος ή σχέσης ισχύος/βάρους ή κυβισμού και μηχανοκίνητα τρίκυκλα η ισχύς των οποίων υπερβαίνει τα 15 kW (20,12 hp). Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτησή του είναι το 24ο έτος και ισχύει για 15 έτη. 
Υποχρεωτικά Μαθήματα:  21 θεωρητικά ΚΟΚ (αν δεν έχεις άλλο δίπλωμα),  10 θεωρητικά ΜΟΤΟ και  14 πρακτικά ΜΟΤΟ. 
Kατηγορία Β: Δικαίωμα οδήγησης για: Επιβατικά έως 9 θέσεων μαζί με την θέση του οδηγού, και φορτηγά έως 3500 kgr μικτού βάρους, με δυνατότητα έλξης    ρυμουλκούμενου έως 750 kgr. Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτησή του είναι το 18ο έτος και ισχύει για 15 έτη. Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα:  21 θεωρητικά ΚΟΚ  και  25 πρακτικά αυτοκινήτου. Σε περίπτωση που υποψήφιος έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης μιας εκ των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2 και Α, και αιτείται την επέκτασή της σε κατηγορία Β, απαιτείται η παρακολούθηση έξι (6)  μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης και  δεκαοκτώ (18) μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης. 
Κατηγορία C1 (έως 7500 kgr): Δικαίωμα οδήγησης για:  Φορτηγά έως 7500 kgr μικτού βάρους, με δυνατότητα έλξης ρυμουλκούμενου έως 750 kgr. Απαραίτητη προϋπόθεση ο υποψήφιος να είναι κάτοχος Β κατηγορίας τουλάχιστον. Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτησή του είναι το 18ο έτος.  Ισχύει για 5 έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή την ημερομηνία της προηγούμενης ανανέωσης
Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα:   15 θεωρητικά και 15 πρακτικά φορτηγού. Κατηγορία C (χωρίς όριο): Δικαίωμα οδήγησης για: Φορτηγά από 3501 kgr έως το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του κάθε φορτηγού, με δυνατότητα έλξης    ρυμουλκούμενου έως 750 kgr. Απαραίτητη προϋπόθεση ο υποψήφιος να είναι κάτοχος Β κατηγορίας τουλάχιστον. Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτησή του είναι το 21ο έτος.  Ισχύει για 5 έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή την ημερομηνία της προηγούμενης ανανέωσης.
Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα: 15 θεωρητικά και 15 πρακτικά φορτηγού.  
Κατηγορία D: Δικαίωμα οδήγησης για: Λεωφορεία με δυνατότητα έλξεως ελαφρού ρυμουλκούμενου  έως 750 kgr. Απαραίτητη προϋπόθεση ο υποψήφιος να είναι κάτοχος Β κατηγορίας τουλάχιστον. Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτησή του είναι το 24ο έτος.  Ισχύει για 5 έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή την ημερομηνία της προηγούμενης ανανέωσης.
Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα: 15 θεωρητικά και 15 πρακτικά λεωφορείου. Στην περίπτωση που υπάρχει Γ κατηγορία, για τη Δ κατηγορία απαιτούνται 6 πρακτικά μαθήματα λεωφορείου.
Κατηγορία ΒΕ ή Β 96:  Δικαίωμα οδήγησης για: Επιβατικά έως 9 θέσεων και φορτηγά έως 3500 kgr   μικτού βάρους, με δυνατότητα έλξης   ρυμουλκούμενου πάνω από 750 kgr.Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι κάτοχος ισχύουσας άδειας οδήγησης Β κατηγορίας, τουλάχιστον και κατά την ημέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών, να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του. Ισχύει για 5 έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή την ημερομηνία της προηγούμενης ανανέωσης.                                                                                                                                    Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα: 7
Κατηγορία CE:  Δικαίωμα οδήγησης για: Φορτηγά από 3501 kgr έως το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του κάθε φορτηγού + ρυμουλκούμενου ή επικαθήμενου μέγιστου φορτίου οριζόμενου από την εκάστοτε νομοθεσία. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι κάτοχος ισχύουσας άδειας οδήγησης Γ κατηγορίας.    Ισχύει για 5 έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή την ημερομηνία της προηγούμενης ανανέωσης. 
Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα: 8  πρακτικά με  επικαθήμενο, ή, συρόμενο. 
Κατηγορία DE:  Δικαίωμα οδήγησης για:  Λεωφορεία αρθρωτά, η λεωφορεία   με δυνατότητα έλξεως ρυμουλκούμενου    πάνω από 750 kgr και μέχρι του μέγιστου φορτίου οριζόμενου από την εκάστοτε νομοθεσία. Απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να κατέχει ισχύουσα άδεια οδήγησης Δ κατηγορίας τουλάχιστον. Ισχύει για 5 έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή την ημερομηνία της προηγούμενης ανανέωσης.
Ελάχιστα Υποχρεωτικά  Μαθήματα: 8  πρακτικά με    λεωφορείο